Mieszkańcy Brzeszcz protestowali w obronie kopalni

Mieszkańcy Brzeszcz włączyli się w walkę o uratowanie miejscowej kopalni, która zgodnie z rządowym planem restrukturyzacji górnictwa ma zostać zlikwidowana. O godz. 13.30 w pobliżu bramy zakładu zablokowali drogę powiatową 933. Uczestnicy akcji szacują, że w proteście wzięło udział ok. 3 tysięcy ludzi.

– Społeczeństwo gminy Brzeszcze zorganizowało się w obronie kopalni. To była oddolna inicjatywa ludzi, którzy utożsamiają się ze strajkującymi górnikami. Akcja mieszkańców pokazała, że jak ważny jest ten zakład nie tylko dla jego pracowników, ale dla całej lokalnej społeczności – powiedział Stanisław Kłysz, przewodniczący Solidarności w KWK Brzeszcze.

Mieszkańców Brzeszcze wsparli związkowcy z innych zakładów pracy, m.in. z kopalni Kazimierz-Juliusz oraz z Nadwiślańskiej Spółki Energetycznej. – To było budujące, górnicy, którzy strajkują na dole kopalni zostali utwierdzeni w przekonaniu, że podjęli słuszny protest – dodał Stanisław Kłysz.

aga