Międzyzakładowa organizacja Solidarności w spółkach Plastic Omnium

Związkowcy z Solidarności ze spółek Plastic Omnium Auto Exteriors w Kleszczowie i Plastic Omnium Auto w Gliwicach utworzyli wspólną, międzyzakładową organizację związkową. Porozumienie w sprawie połączenia obu komisji zakładowych zostało podpisane w ubiegłym tygodniu. – Do tej pory działaliśmy osobno. Teraz jesteśmy jedną organizacją, zdecydowanie liczniejszą i silniejszą. Zarząd będzie musiał się z nami bardziej liczyć – podkreśla Krzysztof Masłowski, szef Solidarności w Plastic Omnium Exteriors.

Jednym z powodów podjęcia decyzji o połączenia komisji zakładowych NSZZ Solidarność było nierówne, zdaniem związkowców, traktowanie pracowników. Reprezentanci związku wskazują, że załoga zakładu w Kleszczowie była gorzej opłacana. – Będziemy dążyć do tego, by w obu spółkach obowiązywały wszystkie porozumienia płacowe, które w tym roku zamierzamy wynegocjować z zarządem. Naszym zdaniem to niesprawiedliwe, że w dwóch bliźniaczych zakładach, podlegających temu samemu pracodawcy, są lepsze i gorsze warunki płacowe. Dołożymy wszelkich starań, by ujednolicić zarobki w obu firmach oraz wszystkie inne świadczenia finansowe – zapowiada Joanna Kaznowska, przewodnicząca związku w gliwickiej spółce.

Spółki Plastic Omnium Auto Exteriors w Kleszczowie i Plastic Omnium Auto w Gliwicach produkują m.in. zderzaki i akcesoria samochodowe. Łącznie zatrudniają ponad 800 pracowników. Zakłady należą do francuskiego koncernu Plastic Omnium, który jest właścicielem ponad 100 firm na świecie.

bg
źródło foto:commons.wikimedia.org/Matthias93