Masówki w JSW

Od 5.30 we wszystkich kopalniach Jastrzębskiej Spółki Węglowej organizowane są masówki, podczas których przedstawiciele związków zawodowych  informują górników o rządowym planie prywatyzacji spółki oraz o przebiegu negocjacji płacowych.

– Masówki przebiegają bardzo emocjonalnie, bo inne nie mogą być po ostatnich odpowiedziach ministra Grada i zarządu JSW. Pracownicy byli zbulwersowani, chcieli słuchać dłużej, niż masówki mogły trwać, ale dyrektorzy kopalń nie wydali zgód na opóźnienie zjazdów załóg na dół – mówi Roman Brudziński, wiceszef Solidarności w JSW.

Masówki będą kontynuowane na wszystkich zmianach wydobywczych w poszczególnych zakładach.

16 marca doszło do spotkania związków zawodowych działających w JSW z ministrem skarbu na temat wątpliwości strony społecznej wokół prywatyzacji spółki. Kilka dni temu szef resortu opublikował odpowiedź na postulaty związkowców, zapewniając że po sprzedaży akcji JSW Skarb Państwa zachowa ponad 50 proc. udziałów spółki. Nie wykluczył jednak, że w przyszłości może dojść do sprzedaży kolejnej transzy akcji. – Takiemu upublicznieniu jesteśmy przeciwni, do tej pory nie został spełniony żaden z naszych warunków – dodaje Brudziński.

Od 28 marca w Jastrzębskiej Spółce Węglowej trwa pogotowie strajkowe dotyczące sporu na tle płacowym. Strona związkowa domaga się 10 proc. podwyżki dla załóg spółki