Lepsze zarobki w Tramwajach Śląskich

O 200 zł brutto wzrastają od maja płace zasadnicze wszystkich pracowników Tramwajów Śląskich. W sierpniu będzie kolejna podwyżka, uzależniona od indywidualnych ocen pracy. 21 maja organizacje związkowe ze spółki Tramwaje Śląskie zawarły z zarządem przedsiębiorstwa porozumienie płacowe na 2018 rok.

– Pierwszą podwyżkę w jednakowej wysokości 200 zł brutto dostaną obligatoryjnie wszyscy pracownicy. Druga, maksymalnie 100 zł brutto, zależeć będzie od ocen ich pracy. O tym, kto ją otrzyma i w jakiej wysokości, decydować będą kierownicy działów – informuje przewodniczący zakładowej Solidarności Antoni Krzęciesa.

Jak podkreśla, strona związkowa co roku skutecznie negocjuje wzrost płac. – Tym razem też zrealizowaliśmy to założenie. Teraz dwie podwyżki są wyższe od zeszłorocznej o około 50 proc. Liczymy, że przy większych stawkach łatwiej będzie pozyskać do spółki nowych pracowników, zwłaszcza z wykształceniem technicznym – mówi Antoni Krzęciesa.

Spółka Tramwaje Śląskie zatrudnia około 1700 pracowników. Realizuje usługi przewozowe dla Komunikacyjnego Związku Komunalnego GOP w Katowicach.

bg
źródło foto:commons.wikimedia.org/MacQtosh/CC BY-SA 3.0