Krótsze zakupy w Wielką Sobotę

W tym roku w Wielką Sobotę sieci handlowe skończą pracę wcześniej niż w poprzednich latach. – Nasze akcje i apele przynoszą wreszcie skutek – cieszy się przewodniczący Krajowej Sekcji Handlu NSZZ Solidarność Alfred Bujara. Z danych zebranych przez Sekcję wynika, że w Wielką Sobotę hiper- i supermarkety zakończą pracę najpóźniej o godzinie 18.00. O tej porze zamknięte zostaną m. in. sklepy sieci Real, Bomi, Kaufland i Tesco. O godz. 17.00 zamknie się Carrefour, a o 16.00 – Praktiker i Biedronka. Z dużych sieci handel najwcześniej, bo już o 15.00, skończą handel sklepy Macro Cash&Carry.

– Jesteśmy zadowoleni z tych decyzji. W poprzednich latach niektóre sklepy kończyły pracę nawet o godz. 21.00 – mówi Alfred Bujara. – Teraz pracodawcy najwyraźniej uznali, że od dodatkowego zysku ważniejsi są pracownicy, ich rodziny, wspólne przygotowywania do świąt. Zresztą markety nie stracą wiele, bo w tym dniu po południu zakupy robią już tylko nieliczni klienci.

Bujara dodaje, że w przypadku sieci Biedronka to interwencja zakładowej Solidarności skłoniła kierownictwo do skrócenia pracy w Wielką Sobotę. – Początkowo chcieli handlować aż do godz. 21.00. Na szczęście przyjęli nasze argumenty i skończą pracę już o 16.00.

W ubiegłych latach Krajowa Sekcja Handlu NSZZ Solidarność wielokrotnie prowadziła akcje zachęcające do skrócenia zakupów w Wielką Sobotę czy Wigilię. W grudniu zeszłego roku, kilka dni przed świętami związkowcy w największych miastach rozdawali ulotki zachęcające klientów do skrócenia zakupów w Wigilię. Do ulotek dołączony był wigilijny opłatek. Wiele sieci handlowych wówczas odpowiedziało na apel związku i skróciło handel do godz. 14.00.