Komisja Krajowa w obronie pracowników Poczty Polskiej

Komisja Krajowa NSZZ Solidarność zaapelowała do ministra administracji i cyfryzacji o interwencję w sprawie wypowiedzenia Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy w Poczcie Polskiej. Zdaniem „S” decyzja zarządu w tej sprawie doprowadzi do obniżenia wynagrodzeń i pogorszenia warunków pracy ponad 80 tys. pracowników spółki.

– Komisja Krajowa NSZZ Solidarność z oburzeniem przyjmuje wypowiedzenie przez pracodawcę zakładowego układu zbiorowego pracy w przedsiębiorstwie Poczta Polska SA. Sposób, w jaki to nastąpiło – bez prób podjęcia jakiegokolwiek wcześniejszego dialogu ze związkami zawodowymi – jest przykładem drastycznego naruszenia standardów dialogu społecznego – czytamy w stanowisku przyjętym przez członków KK podczas obrad w Gdańsku 28 sierpnia.

Zdaniem władz związku sytuacja w Poczcie Polskiej wymaga interwencji szefa resortu administracji i cyfryzacji Rafała Trzaskowskiego. – Komisja Krajowa oczekuje od Ministra Administracji i Cyfryzacji jako reprezentanta Skarbu Państwa, jedynego akcjonariusza Poczty Polskiej S.A., doprowadzenia do cofnięcia przez zarząd spółki wypowiedzenia układu zbiorowego oraz nakłonienia go do powrotu na drogę dialogu z organizacjami związkowymi – napisano w stanowisku.

21 sierpnia o rezygnację z wypowiedzenia układu zbiorowego do zarządu Poczty Polskiej zaapelowały działające w spółce związki zawodowe. – Rozumiemy, że Zarząd widzi potrzebę zmian w obecnie obowiązującym ZUZP, lecz w naszej ocenie zaproponowany sposób ich wprowadzenia – poprzez wypowiedzenie – jest rozwiązaniem, które budzi niepotrzebne napięcia społeczne i ma charakter konfrontacyjny – czytamy we wspólnym piśmie pocztowych organizacji związkowych do zarządu spółki.

W dokumencie związkowcy zaznaczają również, że wycofanie się władz spółki z decyzji dotyczącej ZUZP wprowadzi pozytywny klimat do negocjacji oraz zapewni spokój społeczny niezbędny do przeprowadzenia spółki przez trudny okres zmian na rynku usług pocztowych.
Decyzję o wypowiedzeniu ZUZP zarząd Poczty Polskiej zakomunikował 15 lipca. Jej powodem jest zamiar wprowadzenia nowego motywacyjnego systemu wynagradzania pracowników. Ma on polegać głównie na zmianie proporcji pomiędzy stałą częścią wynagrodzenia, a jej zmiennymi, uznaniowymi składnikami. W ocenie zakładowej Solidarności wdrożenie propozycji pracodawcy w obecnym kształcie dla pracowników oznaczałoby utratę nawet kilkudziesięciu proc. ich dotychczasowych zarobków.

Zmiany w PP to kolejna odsłona niekończącej się restrukturyzacji spółki, która trwa nieprzerwanie od 9 lat. W jej efekcie firma oddała znaczną część rynku szeroko rozumianych usług pocztowych innym operatorom i zmniejszyła zatrudnienie o ok. 20 tys. osób. Jak wskazują związkowcy z pocztowej „S”, wypowiedziany w lipcu układ zbiorowy to stosunkowo nowe porozumienie, którego zapisy obowiązują dopiero od 2010 roku. Jak podkreślają, już podczas negocjacji obowiązującego do niedawna ZUZP pracownicy zgodzili się na spore wyrzeczenia oraz rezygnację z części uprawnień.

Łukasz Karczmarzyk