Kolekcja motyli trafiła do internetu

Ogólnoświatowa platforma poświęcona bioróżnorodności – Global Biodiversity Information Facility (GBIF) została wzbogacona o kolekcję motyli pochodzących z Ziemi Zawierciańskiej. Ta niezwykła ekspozycja składa się z ponad 13 tys. okazów, reprezentujących przeszło 1,3 tys. gatunków. To 40 proc. całej krajowej fauny motyli.

Wystawa powstała dzięki współpracy leśników z Nadleśnictwa Siewierz i naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego. Wśród umieszczonych na niej eksponatów, obok popularnych bielinków, czy rusałek, znajdują się także takie okazy, których już na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej nie spotkamy. – Udostępnienie ich w sieci pozwala naukowcom, ale także zwykłym miłośnikom motyli, bez uszczerbku dla tradycyjnej kolekcji, m.in. badać zmiany w ubarwieniu, wielkości i zasięgu poszczególnych gatunków – mówi Grzegorz Cekus, nadleśniczy Nadleśnictwa Siewierz.

Kolekcja motyli została odkupiona przez Nadleśnictwo Siewierz od lepidopterologa Włodzimierza Nowakowskiego, który kompletował ją przez blisko 40 lat. Katalogowanie zbiorów i ich digitalizacja zajęła leśnikom i naukowcom blisko trzy lata. – Na co dzień ta cenna kolekcja jest skrywana przed słońcem w specjalnie dla niej przygotowanej ciemnej szafie, podzielonej na dziesiątki szuflad z poszczególnymi gatunkami. Dzięki temu motyle zachowują pełnię barw przez długie lata – mówi Piotr Lepiarczyk z Nadleśnictwa Siewierz, który kierował pracami związanymi z digitalizacją i udostępnieniem zbiorów.
Jak poinformowało Nadleśnictwo Siewierz, dostęp do ogólnoświatowej platformy bioróżnorodności, na której można obejrzeć kolekcję zawierciańskich motyli, jest bezpłatny.

aga
źródło foto: Nadleśnictwo Siewierz