Kolejne kopalnie przystąpiły do akcji protestacyjnej

Przeciwko rządowym planom restrukturyzacji górnictwa protestują już załogi 12 kopalń. 13 stycznia do akcji dołączyły kopalnie Piekary w Piekarach Śląskich, Piast w Bieruniu oraz kopalnie Bielszowice i Halemba-Wirek w Rudzie Śląskiej. W tych kopalniach podziemną akcję protestacyjną w sumie prowadzi około 200 górników.

W kopalni Piast na poziomie 600 metrów pod ziemią akcję protestacyjną prowadzi 50 górników. Około 300 górników przed dwie godziny prowadziło blokadę drogi krajowej 44 Tychy-Oświęcim. W kopalniach Piekary i Bielszowice na powierzchnię nie wyjechało kilkudziesięciu górników, którzy pracowali na nocnej zmianie. Natomiast w KWK Halemba akcja protestacyjna rozpoczęła się o godz. 11. Przystąpiło do niej 50 osób: górnicy oraz pracownicy administracji i przeróbki mechanicznej węgla.

W kopalni Sośnica-Makowszowy od 12 stycznia trwa protest głodowy, w którym uczestniczy czterech górników i pracownica przeróbki mechanicznej węgla.

Protesty pod ziemią trwają od 7 stycznia. Rozpoczęli je górnicy z kopalń: Bobrek-Centrum, Pokój, Sośnica-Makoszowy i Brzeszcze. 12 stycznia do akcji dołączyły kopalnie: Chwałowice, Jankowice, Marcel i Rydułtowy- Anna. W akcjach protestacyjnych na dole i na powierzchni kopalń w sumie bierze udział kilka tysięcy pracowników.

aga