Kocham swoją firmę, ale…

Pracownicy chorzowskiej Alby przypięli do swoich ubrań plakietki z napisem: „Kocham swoją firmę, ale chcę podwyżki wynagrodzenia”. W ten sposób pokazują niezadowolenie z fiaska negocjacji płacowych w spółce. Zapowiadają też kolejne akcje protestacyjne.

Związkowcy domagają się podwyższenia płac zasadniczych o 15 proc. – Pensje stoją w miejscu od pięciu lat. Od tego czasu nie było żadnych podwyżek grupowych, z wyjątkiem niewielkich indywidualnych wyrównań wynagrodzeń – mówi Ireneusz Świeca, przewodniczący zakładowej Solidarności. Podkreśla, że zarobki w spółce nie są wysokie. Pracownicy fizyczni zarabiają średnio 1800 zł. Najgorzej wynagradzane są osoby zatrudnione w sortowni, gdzie średnia płaca równa jest najniższej krajowej pensji.

Kolejny postulat dotyczy przywrócenia nagrody rocznej, która została pracownikom zabrana pod pretekstem trudnej sytuacji ekonomicznej spółki. Związkowcy nie zgadzają się z argumentacją zarządu dotyczącą wstrzymania wypłaty premii. – Pracodawca nie znalazł pieniędzy na nagrody za 2012 rok, mimo że został on zamknięty przez spółkę na sporym plusie – dodaje Ireneusz Świeca.

Swoje żądania komisja zakładowa Solidarność przedstawiła pracodawcy 3 marca. – Zarząd nie odpowiedział na nasze pismo, dlatego pod koniec marca wszczęliśmy spór zbiorowy – mówi przewodniczący „S” w spółce. Jednak rokowania podjęte w ramach sporu zbiorowego zakończyły się fiaskiem. Protokół rozbieżności podpisany został 17 kwietnia. Kolejny etap to rozmowy z udziałem mediatora. Będzie nim wiceprezydent Chorzowa do spraw gospodarczych. – Termin mediacji nie został jeszcze wyznaczony. Zanim do nich dojdzie zorganizujemy kolejne akcje protestacyjne. Planujemy pikietę przez siedzibą Urzędu Miejskiego. Nie wykluczamy przeprowadzenia strajku ostrzegawczego – podkreśla Świeca.

W chorzowskiej Albie zatrudnionych jest 250 pracowników. Solidarność w firmie powstała rok temu. Do związku należy ponad 50 proc. załogi.

Alba to spółka z kapitałem niemieckim, chorzowski samorząd posiada w niej 20 proc. udziałów. Firma zajmuje się gospodarką odpadami, oczyszczaniem terenów zewnętrznych oraz usługami porządkowymi.

ak