Kampania społeczna „Sprawdzam polityka”

NSZZ Solidarność zainaugurował dziś kampanię społeczną, której celem jest rozliczenie z aktywności w polskim parlamencie tych posłów i senatorów, którzy startują w wyborach do Parlamentu Europejskiego. – Pokażemy, że można mieć kontrolę nad politykami. Jako społeczeństwo musimy doprowadzić do sytuacji, gdzie politycy będą bardziej bali się wyborców, niż szefa swojej partii – powiedział Piotr Duda, przewodniczący NSZZ Solidarność.

Głównym elementów kampanii jest strona internetowa – www.sprawdzampolityka.pl. – Dzięki stronie w sposób łatwo można skontrolować reprezentanta, jak głosował w sprawie wieku emerytalnego, Kodeksu pracy, ustawy o zgromadzeniach. Jak zachował się wobec naszych obywatelskich wniosków referendalnych dotyczących wieku emerytalnego czy obowiązku szkolnego 6-latków – podkreślił Piotr Duda.

Polacy wybiorą w maju 51 europosłów w 13 okręgach wyborczych. W bieżących wyborach do Europarlamentu startuje 123 posłów i senatorów. Klikając na ikonkę Eurowybory można zobaczyć jak kandydaci głosowali w Polsce, bo tak samo będą głosować w Parlamencie Europejskim. Około 70 z nich, zdaniem Piotra Dudy, działało swoimi głosowaniami przeciwko pracownikom, lekceważąc  głos obywateli. – Chcemy, że strona www.sprawdzampolityka.pl weszła w krew polskim wyborcom, aby w każdych kolejnych wyborach Polacy mogli sprawdzać, jak politycy wywiązali się ze swoich obietnic, głosując nad kolejnymi ustawami w Sejmie i Senacie – dodał szef „S”.

Kampania społeczna „Sprawdzam polityka” będzie prowadzona m.in. za pośrednictwem prasy, radia i internetu oraz billbordów, które zawisną w 13 okręgach wyborczych. W najbliższym czasie na ulicach miast pojawią się także przyczepy reklamowe, przypominające o trwającej akcji. Spoty promujące akcję pojawią się w serwisach internetowych, biznesowych oraz informacyjnych, m.in. dailymotion.pl, salon24.pl, banki.pl, niezalezna.pl. Reklamy radiowe usłyszymy m.in. w Radiu Zet, RMF Maxx, Programie 1 PR czy TOK FM.

na podstawie komunikatu Działu Informacji Komisji Krajowej, ny