Happening w Bitronie

13 lutego w przeddzień Walentynek przed Bitron Poland w Sosowcu zakładowa Solidarność zorganizuje happening w proteście przeciwko zwalnianiu pracowników. – Chcemy pokazać pracodawcy, że nie jesteśmy maszynami tylko ludźmi, którzy mają serce i uczucia – mówi Izabela Będkowska przewodnicząca „S” w firmie.

– Happening rozpocznie się o 13.15 i będzie miał formę przedstawienia, w którym wezmą udział nasi pracownicy i zaproszeni goście. Odegramy trzy scenki opowiadające o tym, jak wygląda życie w naszym zakładzie. Oprócz tego przygotowaliśmy specjalne plakaty, lizaki i baloniki w kształcie serca. Ze względu na warunki pogodowe na uczestników będzie czekał również ciepły posiłek – zapowiada Izabela Będkowska.

Jak tłumaczy przewodnicząca, termin happeningu nie przypadkowo został wyznaczony w przeddzień święta zakochanych. – Będzie dużo elementów walentynkowych, ale nasi pracownicy raczej nie mają powodów do świętowania. Chcemy pokazać, jak pracodawca łamie nam serce, traktując nas jak przedmioty, które można wyrzucić na śmietnik. Jak łatwo jest zniszczyć to wszystko, co udało nam się osiągnąć, a to przecież my budowaliśmy ten zakład – mówi szefowa zakładowej Solidarności.

W sosnowieckim Bitronie od kilku tygodni trwają zwolnienia pracowników. Do tej pory pracodawca poinformował organizację związkową o zamiarze wypowiedzenia umów 14 pracownikom, głównie są to kobiety z wieloletnim stażem pracy. Zdaniem związkowców redukcje mogą jednak dotknąć nawet przeszło 100 osób. Od 16 stycznia w zakładzie trwa spór zbiorowy. W przeprowadzonym 7 lutego referendum strajkowym blisko 89 proc. pracowników, którzy wzięli udział w głosowaniu, opowiedziało się za tą forma protestu. Kolejna runda negocjacji w Bitronie z udziałem mediatora została zaplanowana na 15 lutego.

Bitron Poland produkuje podzespoły dla przemysłu motoryzacyjnego i sprzętu AGD. Zatrudnia przeszło 600 pracowników oraz około 400 osób z firm zewnętrznych. Większość zatrudnionych w sosnowieckiej firmie to kobiety. Średnia płaca na produkcji nie przekracza tam 2 tys. zł.