Górnicza Solidarność apeluje o likwidację rachunków w ING Banku Śląskim

Górnicza Solidarność podjęła decyzję o likwidacji rachunku bankowego w ING Banku Śląskim. O to samo zaapelowała do wszystkich pracowników kopalń, struktur związku z branży górniczej oraz podmiotów działających w sektorze węglowym. To protest przeciwko wycofaniu się grupy ING z wszelkich inwestycji związanych z węglem kamiennym.

– W związku z całkowitym porzuceniem finansowania projektów bazujących na węglu przez grupę ING, Rada Sekcji Krajowej Górnictwa Węgla Kamiennego NSZZ Solidarność zdecydowała o przeniesieniu konta bankowego SKGWK NSZZ Solidarność z ING Banku Śląskiego do innej instytucji finansowej. Nie chcemy korzystać z usług podmiotu, który otwarcie deklaruje wrogą postawę wobec naszej branży – czytamy w stanowisku górniczej Solidarności.

Pod koniec listopada Grupa ING poinformowała o zakończeniu finansowania nowych elektrowni węglowych oraz kopalń węgla kamiennego na świecie. Zgodnie z oświadczeniem opublikowanym przez władze Grupy, nie będzie ona współpracowała z podmiotami powiązanymi z energetyką węglową i branżą wydobywczą. ING planuje również rozpoczęcie redukcji „globalnej ekspozycji kredytowej w sektorach powiązanych z węglem”.

– Zaapelowaliśmy do wszystkich pracowników kopalń, zakładowych organizacji Solidarności z naszej branży, a także do firm z branży górniczej i okołogórniczej o przeniesienie rachunków do innych banków. Banki, tak jak inne podmioty gospodarcze, nie działają w próżni. ING podejmując tę niezrozumiałą w naszej ocenie decyzję, musi liczyć się z tym, że straci tysiące klientów wśród górników i mieszkańców naszego regionu – mówi Jarosław Grzesik, szef górniczej Solidarności.

łk
źródło foto: flickr.com/ Kris Duda