Górnicy w miasteczku przed Sejmem

15 maja ok. godz 17.00 grupa około 100 górników ze Śląska przyjechała pod gmach Sejmu, aby wesprzeć przedstawicieli stowarzyszeń protestujących w miasteczku namiotowym Społecznej Inicjatywy Obywatelskiej – SIO. Wieczorem górnicy poszli pod ambasadę Turcji i zapalili tam znicze w hołdzie tragicznie zmarłym kolegom z kopalni w Somie, gdzie w podziemnej katastrofie zginęło ponad 270 tureckich górników.

16 maja w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów odbędzie się spotkanie premiera Donalda Tuska z przedstawicielami górniczych central związkowych. – Górnicy przyjechali do Warszawy, aby stanąć po stronie ludzi protestujących przed sejmem przeciwko choremu systemowi władzy w naszym kraju, ale oczywiście szczególnie interesuje ich efekt piątkowych rozmów Międzyzwiązkowego Sztabu Protestacyjno-Strajkowego z premierem. Ich obecność w Warszawie w dniu rozmów będzie dla przedstawicieli górniczych central związkowych ważnym wsparciem. To pokazuje, jakie ogromne emocje i oczekiwania w społeczności górniczej budzi piątkowe spotkanie z rządem. Przedstawiciele Międzyzwiązkowego Sztabu Protestacyjno-Strajkowego natychmiast po spotkaniu z premierem pojadą do nich, aby poinformować o efektach rozmów – powiedział Jarosław Grzesik, przewodniczący górniczej Solidarności.

Miasteczko namiotowe Społecznej Inicjatywy Obywatelskiej stanęło przed gmachem sejmu 1 maja. Jak podkreślają  organizatorzy, akcja ma charakter otwarty dla wszelkiego rodzaju stowarzyszeń, grup i inicjatyw społecznych, które sprzeciwiają się  „patologicznej sytuacji społeczno-politycznej w Polsce”.

ny