Gala XIV edycji konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom

Pracownik i pracodawca wymagają wzajemnego szacunku. Te dwa elementy widoczne są w tej nagrodzie, nagrodzie przyznawanej pracodawcom przez pracowników – podkreślał prezydent RP Andrzej Duda podczas gali wręczenia nagród laureatom XIV edycji konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom. Uroczystość odbyła się 21 listopada w Pałacu Prezydenckim. W gronie 18 laureatów tej edycji konkursu znalazły się dwie firmy z naszego regionu: CMC Poland w Zawierciu oraz Tenneco Automotive Eastern Europe w Gliwicach.

Henryk Zwolan, przewodniczący „Solidarności” w CMC Poland zaznacza, że w jego zakładzie kluczem do rozwiązywania problemów jest rzetelny dialog przedstawicieli zarządu i strony związkowej. – Nie ma takiej kwestii, w której nie umielibyśmy osiągnąć porozumienia – mówi. Efektem prowadzonych negocjacji są m.in. coroczne podwyżki wynagrodzeń, oraz systematyczny wzrost dodatków zmianowych i brygadowych, a także dodatku z okazji Dnia Hutnika. Ponadto załoga spółki ma zapewnioną dodatkową opiekę medyczną, realizowaną w placówce znajdującej się w pobliżu zakładu. Gabinety lekarskie, gabinet zabiegowy oraz pracownie RTG i USG są dostępne zarówno dla pracowników zawierciańskiej huty, jak i ich rodzin. W ocenie Zwolana równie istotne, co kwestie płacowe i opieka zdrowotna, jest zabezpieczenie socjalne. Standardem w firmie jest nie tylko dofinansowanie biletów na wydarzenia kulturalne i kart sportowych, ale także wypoczynku pracowników i ich rodzin. CMC Poland w Zawierciu zatrudnia 2,6 tys. pracowników.

Tenneco Automotive Eastern Europe w Gliwicach to spółka działająca w branży motoryzacyjnej, produkująca amortyzatory. Do udziału w konkursie zgłosiła pracodawcę działająca w firmie „Solidarność”. – Nagroda Pracodawca Przyjazny Pracownikom została przyznana za 2021 rok za stosowanie dobrych praktyk w zakresie stabilności zatrudnienia i przestrzeganie zasad bhp – podkreśla Mariusz Kruków, przewodniczący „Solidarności” w gliwickim Tenneco. Zaznacza, że związkowcom i pracodawcy udało się wówczas uratować ponad 100 miejsc pracy. – Ze względu na brak półprzewodników na jednej z hal drastycznie spadły zamówienia, ale pracownicy zostali przeniesieni na inne hale i utrzymali swoje miejsca pracy – mówi przewodniczący. Mariusz Kruków zaznacza, że pracodawca prowadzi dialog ze stroną związkową, co pozwoliło na załatwienie kilku kwestii ważnych dla załogi: zapewnienie pracownikom darmowej kawy, zwiększenie dodatku za pranie odzieży roboczej, czy systematyczne zwiększenie budżetu ZFŚS. – Z tych wszystkich spraw jesteśmy zadowoleni. Cieszymy się, że pracodawca został uhonorowany w konkursie, ale pewien niedosyt pozostał, bo od czerwca tego roku jesteśmy z nim w sporze zbiorowym na tle płacowym. Mimo że systematycznie rozmawiamy, nie możemy osiągnąć porozumienia – dodaje przewodniczący. Gliwicka fabryka Tenneco zatrudnia około 1,5 tys. osób.

Agnieszka Konieczny
źródło foto: pip.gov.pl