Działają cztery miesiące, już mają sukcesy

7-procentowe podwyżki wynagrodzeń dla wszystkich osób zatrudnionych w firmie i objęcie pracowników dołowych ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków – to najważniejsze osiągnięcia Solidarności działającej w spółce JSW Szkolenie i Górnictwo. Przedstawicielom „S” udało się doprowadzić do podwyżek wynagrodzeń w ciągu zaledwie czterech miesięcy od założenia związku w firmie.

Solidarność w JSW SiG została założona we wrześniu zeszłego roku. Jak mówi Szymon Kita, przewodniczący zakładowej „S”, do tego momentu w spółce funkcjonował tylko jeden związek zawodowy, ale w ocenie wielu pracowników jego działania były nieskuteczne. – Dlatego założyliśmy Solidarność – dodaje.

Jednym z najważniejszych celów nowo utworzonej organizacji związkowej było doprowadzenie do wzrostu wynagrodzeń. – Dość szybko udało nam się rozpocząć rozmowy płacowe z pracodawcą i wynegocjować 7-procentowe podwyżki, które weszły w życie 1 stycznia – dodaje Szymon Kita.

Kolejnym sukcesem związkowców jest objęcie wszystkich pracowników dołowych ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków. Podczas rozmów z pracodawcą przedstawiciele „S” argumentowali, że pracownicy kopalń wchodzących w skład JSW, takie ubezpieczenia posiadają. – Nie było żadnego powodu, żeby osoby zatrudnione w JSW Szkolenie i Górnictwo były gorzej traktowane od innych pracowników Jastrzębskiej Spółki Węglowej – dodaje przewodniczący.

Jednym z celów nowej organizacji jest wprowadzenie w spółce dnia wolnego od pracy 4 grudnia. – W tym dniu we wszystkich zakładach górniczych w całej Polsce obchodzona jest branżowe święto, Barbórka. Jeśli nasi pracownicy chcą wziąć udział w uroczystościach, muszą korzystać z urlopu wypoczynkowego. Nie można w ten sposób dzielić ludzi na lepszych i gorszych – uważa przedstawiciel zakładowej „S”.

W jego ocenie pracownicy spółki doceniają działania nowej organizacji związkowej. Tylko od 1 stycznia do Solidarności zapisało się 36 kolejnych osób. Do związku należy już ponad 200 pracowników spółki.

JSW SiG powstała pięć lat temu i zatrudnia ok. 1200 pracowników. Trafiają do niej osoby, które chcą pracować w JSW, ale nie posiadają odpowiednich kwalifikacji. W spółce mają możliwość zrobienia specjalistycznych kursów, po ukończeniu których są przenoszone bezpośrednio do kopalń JSW.

Aga