Drugi dzień strajku w rybnickim szpitalu

Rozpoczął się drugi dzień strajku w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 3 w Rybniku. Dziś, 19 października, może dojść do podpisania częściowego porozumienia między związkami zawodowymi a dyrekcją szpitala. Niemal na pewno nie będzie ono jednak dotyczyć postulatów  płacowych i nie zakończy akcji strajkowej.

– O godz. 10.30 mamy spotkanie z dyrekcją szpitala dotyczące podpisania częściowego porozumienia. Chodzi o nasz postulat dotyczący zwiększenia obsad pielęgniarskich na oddziale intensywnej terapii i bloku operacyjnym. Te obsady są zbyt małe, co w naszej ocenie bezpośrednio zagraża bezpieczeństwu pacjentów – mówi Piotr Rajman, przewodniczący Solidarności w rybnickim szpitalu. Dodaje, że strona związkowa będzie domagać się, aby podczas spotkania rozmawiać również o żądaniach dotyczących wynagrodzeń. – Wszystkim chyba zależy na tym, żeby strajk zakończył się jak najszybciej. Dlatego będziemy wnioskować, aby już dziś rozmawiać o postulatach płacowych – wskazuje szef zakładowej „S”.

Najprawdopodobniej w poniedziałek 22 października związkowcy spotkają się z Michałem Gramatyką, wicemarszałkiem woj. śląskiego odpowiedzialnym za służbę zdrowia. – Czekamy na oficjalne zaproszenie ze strony pana marszałka i precyzyjną informację, czego ma dotyczyć to spotkanie. Gdy tutaj strajkują ludzie, a my mielibyśmy jechać tylko po to, żeby sobie porozmawiać, to nie ma to sensu – zaznacza Piotr Rajman.

Na 24 października zaplanowano nadzwyczajne posiedzenie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego w sprawie sytuacji w WSS nr 3 w Rybniku. Obecnym przewodniczącym WRDS jest Marszałek Województwa Śląskiego Wojciech Saługa, a rybnicki szpital podlega właśnie samorządowi wojewódzkiemu. O zwołanie nadzwyczajnego posiedzenia Rady wnioskował już 11 października Dominik Kolorz, szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności. Wyznaczenie tak odległego terminu posiedzenia WRDS przez marszałka Saługę zostało odebrane przez pracowników szpitala, jako wyraz lekceważenia ich postulatów.

Bezterminowy strajk w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym nr 3 w Rybniku rozpoczął się 18 października. Placówka funkcjonuje w systemie ostrego dyżuru. Realizowane są tylko zabiegi ratujące życie, planowe przyjęcia pacjentów są wstrzymane.

łk