Dominacja PiS na Śląsku i w Zagłębiu

27 mandatów poselskich dla PiS, 18 dla PO, 6 dla Kukiz’15 i 4 dla partii Ryszarda Petru – takie są wyniki wyborów do Sejmu w województwie śląskim. Do Senatu z naszego regionu dostało się również 10 kandydatów z Prawa i Sprawiedliwości oraz 3 przedstawicieli Platformy Obywatelskiej.

Wybory do Sejmu w naszym województwie podobnie jak w całym kraju wygrało Prawo i Sprawiedliwość. Partia Jarosława Kaczyńskiego uzyskała poparcie na poziomie 34,82 proc. Druga na podium Platforma Obywatelska zdobyła 25,56 proc. głosów, a ruch Kukiz’15 10,69 proc. Na Nowoczesną Ryszarda Petru w na Śląsku swoje głosy oddało 8,06 proc. wyborców. Frekwencja wyborcza w naszym województwie wyniosła 52,25 proc.

Okręg nr 29
Mandaty poselskie w okręgu gliwickim zdobyło 4 przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości: Wojciech Szarama, Piotr Pyzik, Barbara Dziuk i Jarosław Gonciarz, trzech kandydatów PO: Borys Budka, Krystyna Szumilas i Tomasz Głogowski, a także Paweł Kobyliński z Kukiz’15 i Marta Golbik z ugrupowania Ryszarda Petru. Jednym z przegranych w tym okręgu jest były już poseł Jacek Brzezinka, który nie zdobył mandatu, pomimo tego że startował z trzeciego miejsca na liście PO. Warto przypomnieć, że parlamentarzysta z Bytomia był sprawozdawcą poselskiego projektu ustawy górniczej, który zakładał likwidację części kopalń Kompanii Węglowej w tym m.in. kopalni Bobrek-Cetrum, ostatniego dużego zakładu pracy w mieście z którego poseł Brzezinka się wywodzi.

Okręg nr 30
W okręgu rybnickim PiS uzyskało zdecydowanie większą przewagę nad PO. W ławach sejmowych z tego okręgu zasiądą Izabela Kloc, Grzegorz Matusiak, Grzegorz Janik, Czesław Sobierajski i Teresa Glenc z PiS, Gabriela Lenartowicz, Marek Krząkała i Krzysztof Gadowski z PO oraz Krzysztof Sitarski z ruchu Kukiz’15. Ugrupowanie Ryszarda Petru nie zdobyło mandatu w Rybniku. Reelekcji nie udało się uzyskać dotychczasowym posłom PO Henrykowi Siedlaczkowi i Ryszardowi Zawadzkiemu.

Okręg nr 31
Po 5 mandatów poselskich dla PiS i PO oraz po jednym dla ugrupowań Kukiza i Petru to rezultat wyborów w okręgu katowickim. Przedstawicielami PiS w Sejmie z okręgu nr 31 zostali Grzegorz Tobiszowski, Bożena Borys-Szopa, Michał Wójcik, Jerzy Polaczek, Andrzej Sośnierz. Na szczególną uwagę zasługuje tu ostatni z wymienionych. Były szef Narodowego Funduszu Zdrowia uzyskał drugi wynik na liście PiS, choć startował dopiero z 7 miejsca. Z kolei powodów do zadowolenia mimo zdobytego mandatu nie ma raczej szef śląskich struktur PO Tomasz Tomczykiewicz. Były wiceminister gospodarki w dużej mierze odpowiedzialny za obecny fatalny stan górnictwa zdobył pięciokrotnie mniej głosów niż w wyborach w 2011 roku. W Rudzie Śląskiej, największym górniczym mieście w Europie na Tomczykiewicza zagłosowały zaledwie 653 osoby. Do Sejmu z okręgu katowickiego dostali się jeszcze Grzegorz Długi z Kukiz’15 i Monika Rosa z Nowoczesnej.

Okręg nr 32
W okręgu sosnowieckim uznawanym niegdyś za bastion lewicy PiS zdobyło 4 mandaty, o jeden mniej uzyskała PO. Po jednym przedstawicielu do Sejmu z tego okręgu wprowadził też ruch Kukiz’15 i Nowoczesna. Posłami z okręgu nr 32 zostali Ewa Malik, Waldemar Andzel, Robert Warwas, i Dariusz Starzycki z PiS, Beata Małecka-Libera, Anna Nemś i Paweł Bańkowski z PO, a także Barbara Chrobak z ugrupowania Pawła Kukiza i Barbara Dolniak z Nowoczesnej.

Łukasz Karczmarzyk