Domagają się usunięcia pomnika

W przededniu obchodów 69. rocznicy Tragedii Górnośląskiej, przedstawiciele trzech stowarzyszeń społecznych i śląsko-dąbrowskiej Solidarności przekazali prezydentowi Katowic Piotrowi Uszokowi list otwarty w sprawie usunięcia  pomnika wdzięczności Armii Czerwonej z Placu Wolności w Katowicach.

Sygnatariusze listu przypominają prezydentowi, że 21 grudnia 2000 roku Rada Miasta Katowice zobowiązała Zarząd Miasta do podjęcia działań zmierzających do zmiany lokalizacji pomnika i przeniesienia go na cmentarz żołnierzy radzieckich w Parku Kościuszki w Katowicach. Uchwała do tej pory nie została wykonana.

„Od 25 lat Polska jest wolnym, demokratycznym i suwerennym państwem. Mimo to mieszkańcy Katowic wciąż muszą oglądać w centrum miasta na placu noszącym dumną nazwę Wolności pomnik ku czci morderców i gwałcicieli, oprawców naszych rodaków, katów naszych bliskich. Pamięć o ofiarach Armii Czerwonej wymaga, aby ten pomnik został usunięty. To jest nasz moralny obowiązek, obowiązek nie tylko wobec ofiar i ich bliskich, ale wobec przyszłych pokoleń mieszkańców tej ziemi. Zbrodni nie upamiętnia się stawiając pomnik zbrodniarzom, lecz ofiarom. A na Placu Wolności powinien stanąć pomnik ku czci tych, dzięki którym tę wolność uzyskaliśmy” – czytamy w liście do prezydenta Katowic.

Pod listem podpisali się przedstawiciele Stowarzyszenia Porozumienie Katowickie 1980,  Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność, Stowarzyszenia Represjonowanych w Stanie Wojennym Regionu Śląsko-Dąbrowskiego i Stowarzyszenia Pokolenie.

przeczytaj pełną treść listu

W listopadzie ubiegłego roku liderzy tych czterech organizacji apelowali do prezydenta Piotra Uszoka o usunięcie pomnik i proponowali, aby na Placu Wolności stanął wspólny pomnik Jana Pawła II oraz prezydenta Stanów Zjednoczonych Ronalda Reagana. W założeniu miała to być replika pomnika stojącego w Gdańsku-Przymorzu, zaprojektowanego na podstawie słynnej fotografii agencji Associated Press. Zaproponowali, że znajdą fundatorów i wykonawcę pomnika.

Odpowiedź otrzymali na początku stycznia tego roku.  Wiceprezydent Katowic Marcin Krupa napisał: ”Informuję, że z uwagi na prowadzone obecnie prace związane z przebudową śródmieścia Katowic, w  tym zmianą organizacji ruchu samochodowego i pieszego na Placu Wolności, decyzja związana z ewentualną zmianą lokalizacji pomnika poświęconego żołnierzom Armii Czerwonej, a także ze sposobem adaptacji tego miejsca będzie podjęta w późniejszym terminie”.

foto:wikpedia.pl/lestat