Dodatkowy urlop dla pracowników Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka

Dzięki staraniom Solidarności i innych związków zawodowych działających w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach pracownikom tej placówki będą przysługiwały w tym roku dwa dni dodatkowego urlopu.

Porozumienie w tej sprawie zawarte 24 lipca pomiędzy dyrekcją placówki a szpitalnymi związkami zawodowymi dotyczy pracowników, którzy łącznie przepracowali powyżej 20 lat, w tym minimum 10 lat w GCZD. Urlop zdrowotny uprawnione osoby będą mogły wybrać w okresie od października do grudnia. – Dzięki temu pracownicy będą mogli zregenerować siły, lub wyleczyć przeziębienia i drobne dolegliwości, niewymagające wizyty u lekarza. Tym samym zostaną ograniczone absencje chorobowe – mówi Bogdan Dąbrowski, szef zakładowej Solidarności.

Negocjacje w sprawie wymiaru urlopu zdrowotnego na 2018 rok odbędą się na początku przyszłego roku. – Wtedy też postaramy się, by dodatkowy urlop został wpisany do regulaminu pracy – zapowiada Dąbrowski.

Katowickie GCZD zatrudnia ok. 1000 pracowników.

bea
źródło foto: wikipedia.org/Abraham Sobkowski OFM