Dodatkowe pieniądze dla pracowników niemedycznych na oddziałach covidowych

Pracownicy niemedyczni na oddziałach covidowych dostaną jednorazową premię w wysokości 5 tys. zł – poinformował na posiedzeniu prezydium zespołu trójstronnego ds. ochrony zdrowia minister Adam Niedzielski. To efekt m.in. starań „Solidarności”, która o dodatkowe pieniądze dla tej grupy pracowników szpitali zabiegała od wielu miesięcy.

Od listopada (2020 roku – przyp. red) o to zabiegamy. Słaliśmy pisma do ministra Adama Niedzielskiego, do premiera Mateusza Morawieckiego, podnosiliśmy tę kwestię przy każdej możliwej okazji. Ale jak to mówią: kropla dąży skałę – powiedziała po posiedzeniu zespołu trójstronnego Maria Ochman, szefowa Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”.

Jednorazowe świadczenie w wysokości 5 tys. zł ma przysługiwać niemedycznym pracownikom szpitali, którzy brali udział w wykonywaniu świadczeń na rzecz pacjentów z SARS-CoV-2. Chodzi m.in. o salowe, sanitariuszy czy personel techniczny. – To cała rzesza pracowników którzy również pracują na rzecz pacjentów chorych na covid-19, w ciężkich i bardzo niebezpiecznych warunkach – mówi Joanna Lukosek, wiceprzewodnicząca Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia w Katowicach.

Pracownicy niemedyczni nie otrzymują comiesięcznych dodatków covidowych, jakie od wielu miesięcy dostają lekarze, pielęgniarki i czy ratownicy medyczni pracujący z pacjentami zarażonymi koronawirusem. „Solidarność”, która zrzesza pracowników wszystkich grup zawodowych w ochronie zdrowia, od początku wskazywała, że takie rozwiązanie jest niesprawiedliwe i krzywdzące. – Jednorazowe świadczenie dla pracowników niemedycznych to wciąż nie to samo, co comiesięczny dodatek, jednak z całą pewnością jest to wreszcie jakaś rekompensata. To jest bardzo ważne dla tych ludzi, którzy dotychczas byli spychani na dalszy plan, nie zauważało się ich pracy. Teraz w końcu zostaną docenieni – zaznacza Joanna Lukosek.

Jak wynika z komunikatu SOZ NSZZ „Solidarność” wydanego po posiedzeniu prezydium zespołu trójstronnego, szczegółowe warunki wypłaty świadczenia mają zostać określone w poleceniu Ministra Zdrowia dla Prezesa NFZ.

łk/solidarnosc.org.pl
źródło foto: pixabay.com/CC0