Dodatkowa opieka medyczna w AMP

Pracownicy ArcelorMittal Poland mogą korzystać z programu Opieka Medyczna – pakietu zdrowotnego, który gwarantuje krótkie terminy oczekiwania na wizyty u lekarzy specjalistów. Na objęciu załogi prywatną opieką medyczną zyskają obie strony, i pracownicy, i pracodawca.

Uruchomienie pakietu było jednym z elementów  porozumienia płacowego na 2016 rok. Program wystartował na początku lutego tego roku i jak szacuje zakładowa Solidarność przystąpiło do niego już ponad 90 proc. załogi.

Wiceprzewodniczący Solidarności w AMP Lech Majchrzak podkreśla, że w ofercie programu znalazło się kilka wersji ubezpieczenia zdrowotnego. Składka na pakiet podstawowy, która wynosi 14,90 zł, jest refinansowana przez pracodawcę. Pakiet gwarantuje pracownikom szybki dostęp do lekarzy specjalistów. Wizyta musi zostać umówiona najpóźniej w ciągu 5 dni roboczych od momentu zgłoszenia takiej potrzeby za pośrednictwem całodobowej infolinii. Poszczególne wersje programu różnią się od siebie liczbą dostępnych lekarzy specjalistów.
– Nawet pakiet podstawowy jest bardzo korzystny dla pracowników, ponieważ gwarantuje dostęp do lekarzy 16 specjalności. Jeżeli natomiast ktoś zdecydował się na wzbogaconą wersję, wówczas z własnej kieszeni musi zapłacić różnicę między składką na wybrany przez siebie pakiet, a składką na pakiet podstawowy finansowaną przez pracodawcę – dodaje związkowiec.

Objęcie pracowników AMP pakietem medycznym to wspólna inicjatywa pracodawcy i zakładowych organizacji związkowych. – Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak wygląda służba zdrowia. Na wizyty u lekarzy specjalistów trzeba czekać od miesiąca do kilku miesięcy. Zdarzały się takie sytuacje, że pracownik przebywał na zwolnieniu lekarskim i nie był leczony, tylko czekał na wizytę u specjalisty. Teraz zostanie na nią umówiony najpóźniej w ciągu 5 dni. Wcześniej będzie mógł rozpocząć leczenie, więc szybciej je zakończy i wróci do pracy. Pracodawca liczy, że dzięki programowi zmniejszy się absencja w firmie – wyjaśnia Lech Majchrzak.

Wprowadzenie pakietu poprzedziła kilkumiesięczna akcja informacyjna przeprowadzona w zeszłym roku przez ubezpieczyciela, pracodawcę i organizacje związkowe, m.in. zakładową Solidarność.  – Możemy śmiało powiedzieć, że ta akcja zakończyła się sukcesem. Pracownicy chętnie przystępowali do pakietu. Wiemy, że są już takie osoby, które z niego skorzystały – zaznacza wiceprzewodniczący Solidarności w AMP.

ArcelorMittal Poland jest kolejną firmą w regionie, w której do wprowadzenia pakietu medycznego przyczyniła się zakładowa Solidarność. Podobne programy działają m.in.
w spółce Yazaki Automotive Products Poland w Mikołowie, w Przedsiębiorstwie Komunikacji Miejskiej w Jaworznie czy w CMC Poland z Zawierciu.

aga
źródło foto:pixaby.com/CC0