Cztery pokolenia w rocznicę powstania NSZZ Solidarność

Wielki festyn rodzinny „Solidarność pokoleń”, który odbędzie się w sobotę 29 sierpnia na terenie Stoczni Gdańskiej, to główny punkt obchodów 35. rocznicy powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Solidarność.

– Chcemy aby to było radosne święto wszystkich Polaków – mówił  24 lipca Piotr Duda podczas konferencji, na której przedstawiono szczegółowy program sierpniowych obchodów. – To będzie wielki rodzinny festyn otwarty dla wszystkich, którzy będą chcieli wziąć w nim udział. Robimy to pod hasłem „Solidarność pokoleń”, bo związek zawodowy Solidarność to już przynajmniej cztery pokolenia – dodał przewodniczący.

Tego dnia na terenie Stoczni Gdańskiej staną dwie sceny. Na scenie piknikowej zagra Papa D. Boney’M oraz Maciej Miecznikowski, Maciej Markiewicz i Katarzyna Rogalska. Pojawią się też liczne atrakcje dla całych rodzin, w tym konkursy i parki zabaw dla dzieci. Początek 15.00.
Piotr Duda zapowiedział również, że przed rozpoczęciem koncertu na scenie pojawi się prezydent Andrzej Duda i minister kultury Małgorzata Omilanowska. Zaproszeni zostali również czterej byli przewodniczący NSZZ Solidarność: Lech Wałęsa, Marian Krzaklewski, Janusz Śniadek.

Wieczorem na scenie głównej odbędzie się retransmitowany przez TVP1 koncert „My Naród”.  – Tytuł nawiązuje do historycznego przemówienia wygłoszonego przez Lecha Wałęsę 15 listopada 1989 roku w  Kongresie Stanów Zjednoczonych – mówił na konferencji Dariusz Przebinda z agencji TOProduction, która jest producentem koncertu. Na scenie pojawi się plejada polskich artystów, reprezentujących różne pokolenia i style muzyczne. Wystąpią: Krzysztof Cugowski, Lombard, Sztywny Pal Azji, Elektryczne Gitary, Natalia Przybysz, 4PMC, Skubas, Daab, SexBomba, Tomek Lipiński, Złe Psy, Eldo, Dawid Kwiatkowski i Jan Pietrzak. Retransmisja koncertu „My Naród” będzie miała miejsce w TVP1 w poniedziałek 31 sierpnia o godz. 20.00.

Współproducentem koncertu jest Narodowe Centrum Kultury. Biorący udział w konferencji dyrektor NCK Krzysztof Dudek podkreślał, że bardzo się cieszy, że NCK może brać udział w tak wspaniałym i ważnym przedsięwzięciu. Całość festynu zakończy koncert gwiazdy: Chrisa de Burgha – słynnego irlandzkiego piosenkarza i kompozytora, który przyjął zaproszenie do uświetnienia obchodów 35-lecia NSZZ Solidarność. Początek godz. 22.00.

źródło: solidarnosc.org.pl