Czarne chmury nad chorzowskim Alstomem

Z informacji przekazanych organizacjom związkowym przez zarząd spółki Alstom Konstal w Chorzowie wynika, że pracę w firmie może stracić ponad 80 osób, czyli prawie co dziesiąty zatrudniony w chorzowskim zakładzie. Ponadto zwolnionych ma zostać także 340 pracowników z dwóch spółek zewnętrznych Techpol i Personal Service. Problemy firmy związane są z wygaśnięciem części kontraktów i spadkiem produkcji.

O planowanych zwolnieniach pracodawca poinformował organizacje związkowe na początku maja. Karol Pluszczyk, przewodniczący zakładowej Solidarności podkreśla, że odbyły się już trzy spotkania przedstawicieli zarządu i związków zawodowych, ale stronie społecznej nie udało się uzyskać szczegółowych informacji dotyczących sytuacji w firmie. Na razie zakład produkuje pełną parą, część załogi zatrudniana jest w nadgodzinach. – Pracodawca poinformował nas, że w lipcu część projektów zostanie sfinalizowana i od tego momentu produkcja będzie się gwałtownie zmniejszać. Ta sytuacja może trwać nawet siedem miesięcy. Zwróciliśmy się do zarządu o szczegółowe dane. Chcielibyśmy się dowiedzieć, kiedy i które kontrakty zostaną zakończone. Do tej pory pracodawca prowadził z nami rozmowy w taki sposób, by podać jak najmniej konkretów. Mamy nadzieję, że to się zmieni – mówi Pluszczyk. Zaznacza, że kolejne spotkanie zaplanowane zostało na 31 maja.

W ocenie związkowców rozmowy na temat ewentualnej redukcji zatrudnienia i warunków odejść pracowników będą możliwe dopiero po przedstawieniu przez pracodawcę rzetelnych informacji na temat sytuacji ekonomicznej koncernu.

Pluszczyk podkreśla, że zwolnienia w spółkach zewnętrznych już się rozpoczęły. – Pierwsi pracownicy agencji Personal Service dostali wypowiedzenia lub nie przedłuża się z nimi umów o pracę – mówi przewodniczący Solidarności w chorzowskim Alstomie. Pracownicy firm zewnętrznych czują się oszukani przez pracodawcę. Część z nich była etatowymi pracownikami Alstomu.

W latach 2014-2015 ze względu na trudną sytuację firmy około 150 pracowników, którym kończyły się umowy o pracę na czas określony, przeszło do spółek Personal Service i Techpol. – Osobom przechodzącym do agencji Personal Service obiecywano takie same warunki pracy i płacy. Zapewniano ich, że z końcem 2016 roku będą mogli wrócić do Alstomu. W rzeczywistości warunki były znacznie gorsze, część ludzi sama zrezygnowała z pracy – przypomina Pluszczyk.

Dodaje, że w bardzo trudnej sytuacji znajdują się pracownicy Techpolu. Wszystkie osoby pracujące dla tej firmy są na tzw. samozatrudnieniu. Rezygnacja przez Alstom z usług tej spółki oznacza, że ludzie stracą pracę z dnia na dzień, bez żadnego zabezpieczenia.

Chorzowska spółka jest częścią francuskiej grupy Alstom. Z inicjatywy związkowców z Solidarności w czerwcu zorganizowane zostanie spotkanie Europejskiej Rady Pracowników dotyczące sytuacji w całym koncernie. Związkowcy obawiają się, że podobne trudności mogą przechodzić także inne spółki z grupy. – Zwrócimy też uwagę na politykę kadrową prowadzoną przez firmę w Chorzowie i sposób, w jaki potraktowani zostali pracownicy firmy Personal Service – zapowiada przewodniczący zakładowej Solidarności.

W Alstom Konstal w Chorzowie zatrudnionych jest 748 pracowników. Koncern produkuje tabor szynowy: tramwaje, wagony metra oraz pociągi.

aga
źródło foto:commons.wikimedia.org/MacQtosh