Bony i premia w Katowickich Wodociągach

Bony towarowe o łącznej wartości 380 zł brutto oraz okolicznościową premię otrzymają na święta Bożego Narodzenia pracownicy spółki Katowickie Wodociągi. Bony otrzymają w listopadzie i w grudniu, w dwóch ratach po 190 zł. Premia na ich konta wpłynie w przyszłym miesiącu. Te świąteczne bonusy dla załogi wynegocjowały z zarządem spółki zakładowe organizacje związkowe.

Jak podkreślają związkowcy, negocjacje w tej sprawie były trudne, bo pracodawca początkowo wykluczył  przyznanie tych bonusów pracownikom, którzy w 2015 roku przebywali na zwolnieniach chorobowych powyżej 20 dni. – Tłumaczyliśmy, że choroba nie wybiera i ludzi nie należy karać za to, że z niezawinionych przez siebie przyczyn przebywali na długim zwolnieniu lekarskim . Nie można też z góry zakładać, że każde chorobowe jest oszustwem. Przypomnieliśmy, że przecież pracodawca ma prawo do weryfikowania zwolnień lekarskich za pośrednictwem ZUS. Nasze argumenty przekonały w końcu pracodawcę. Zdecydował, że świąteczne bonusy otrzymają wszyscy pracownicy  – mówi Janusz Macherski, przewodniczący zakładowej Solidarności. Dodaje, że w celu wyróżnienia pracowników, którzy w 2015 roku nie przebywali na zwolnieniach lekarskich oraz urlopach macierzyńskich i ojcowskich, zarząd postanowił przyznać im dodatkowe bony o wartości 60 zł brutto.

O wysokości świątecznej premii pracownicy Katowickich Wodociągów zostaną poinformowani pod koniec listopada, gdy już będzie znany wynik finansowy firmy. – Właśnie od tego, jakie zyski osiągnie nasza firma, zarząd uzależnia kwotę premii świątecznej – informuje  przewodniczący.

W Katowickich Wodociągach zatrudnionych jest blisko 750 pracowników.

bea