Blokada drogi w Gliwicach. Pikiety w Bytomiu

Mieszkańcy Gliwic przez godzinę blokowali dwa przejścia przy ulicy Pszczyńskiej. W proteście przeciwko rządowym planom likwidacji ostatniej działającej w tym mieście kopalni oraz innych kopalń Kompanii Węglowej uczestniczyło blisko 1000 osób. Protestowali też mieszkańcy Bytomia.

W blokadzie przejść wzięli udział pracownicy kopalni Sośnica-Makoszowy, ich rodziny oraz mieszkańcy miasta, którzy solidaryzują się z górnikami. Jak podkreślają uczestnicy protestu w ten sposób chcieli pokazać, że zamknięcie 4 kopalń i likwidacja kilku tysięcy miejsc pracy, to problem nie tylko pracowników tych zakładów, ale także mieszkańców miast i gmin, w których one działają.

W godzinach wieczornych przeciwko likwidacji kopalni Bobrek-Centrum protestowali mieszkańcy Bytomia. Najpierw odbyła się pikieta przed Ruchem Bobrek, skąd uczestnicy demonstracji przeszli pod Ruch Centrum. W akcji wzięło udział kilkaset osób.

Spontaniczne protesty przeciwko rządowym planom restrukturyzacji górnictwa polegajacym na likwidacji kopalń i miejsc pracy trwają na Śląsku od kilku dni. Są organizowane we wszystkich miastach, w których działają 4 kopalnie wytypowane przez rząd do zamknięcia.

bg, ak

foto: Marek Jurkowski