Apel o zakaz lub ograniczenie godzin handlu w dniu wyborów

Przewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ Solidarność Alfred Bujara zwrócił się do premier Ewy Kopacz z apelem o wprowadzenie w dniu wyborów parlamentarnych 25 października zakazu handlu lub jego ograniczenie godzinowe. Podkreślił, że takie rozwiązanie umożliwi pracownikom sklepów wielkopowierzchniowych i dyskontów udział w głosowaniu.

Alfred Bujara przypomina, że dla pracowników wielu sieci handlowych niedziela jest zwykłym dniem roboczym. – Ludzie są przymuszani do pracy w niedziele nawet przez 12 godzin. Pracownicy jednego z centrum dystrybucyjnych 25 października będą pracować 10 godzin. Oni są dowożeni do pracy autobusem, co zajmuje ok. 2 godziny w każdą stronę. Poza domem będą nawet przez 15 godzin, nie będą mieli możliwości pójścia do wyborów – mówi przewodniczący handlowej Solidarności.

W apelu do szefowej rządu zaznaczył, że lokale wyborcze tylko teoretycznie są otwarte w godzinach zapewniających pracownikom oddanie głosu przed lub po pracy. – Normy czasu pracy w handlu są niejednokrotnie przekraczane – do rzeczywistego, nominalnego czasu pracy, należy dodać czynności związane z przyjmowaniem towaru, przygotowaniem sklepu, zamknięciem sklepu, czynnościami magazynowymi, sprzątaniem oraz czas dojazdu do pracy i powrotu do domu. Co w wielu przypadkach stanowi kilka godzin – napisał szef handlowej Solidarności

W ocenie Bujary obecnie pracownicy handlu nie mogą korzystać z pełni swoich konstytucyjnych praw. – Ze względu na brak zakazu handlu w niedzielę w Polsce, którego mimo podjętych inicjatyw ustawodawczych nie udało się do tej pory ustanowić, konstytucyjne prawo równości w zakresie udziału w wyborach parlamentarnych jest ograniczone – podkreślił w apelu szef handlowej Solidarności.

aga
źródło foto: pixabay.com/Sferarrio1968