100 milionów na termomodernizację budynków wielorodzinnych

W tym roku na kompleksową termomodernizację budynków wielorodzinnych przeznaczonych zostanie ok. 100 mln zł z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach jest instytucją wdrażającą ten program w naszym regionie.

Kompleksowa termomodernizacja budynków wielorodzinnych to jeden z najskuteczniejszych sposobów na walkę z niską emisją. Wspólnoty i spółdzielnie mieszkaniowe mogą się starać o wsparcie m.in. na ocieplenie ścian, stropów i dachów budynków oraz wymianę drzwi wejściowych. Dofinansowanie obejmuje również przyłączenie bloków do sieci ciepłowniczych.  Jeżeli tego typu inwestycje zostaną przeprowadzone równocześnie pozwalają na zaoszczędzenie nawet przeszło 50 proc. energii cieplnej potrzebnej do ogrzania budynku.

Jednak ich koszt zazwyczaj przekracza możliwości wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych. Ocieplenie trzypiętrowego, liczącego trzy klatki bloku może kosztować nawet ponad 1,2 mln zł.  Wnioski o dofinansowanie termomodernizacji budynków wielorodzinnych są przyjmowane od 29 marca w siedzibie WFOŚiGW w Katowicach. Na ten cel można uzyskać niskooprocentowaną pożyczkę na pokrycie nawet 85 proc. kosztów inwestycji.

aga
żródło foto: pixabay. com/BeatriceBB